ce face o fotografie perfecta
14 mai 2017 Photography

Ce face o fotografie perfecta?

Milioane de fotografii, miliarde de ipostaze, de chipuri care vor calatori in timp, de emotii si expresii care raman mostenire. Zi de zi, clipa de clipa undeva se declanseaza un blitz, se inregistreaza o imagine in memoria unui aparat foto sau a unui telefon. Aproape ca nu mai exista loc sau chip nefotografiat. Diferenta o face insa calitatea fotografiei. Asa ca nu putem sa nu ne intrebam: ce face o fotografie perfecta?

In primul rand, compozitia. Specialistii spun ca modul in care este compusa o fotografie, trebuie sa iti atraga privirea de la distanta, sa nu-ti mai vina apoi sa-ti muti ochii de acolo. Detalii pe care alegi sa le prezinti intr-o fotografie spun, practic, o poveste, asa ca nimic nu trebuie sa fie intamplator. Un element aparent minor, dar care nu are ce cauta in povestea ta, poate sa distruga o fotografie. Si tine cont de faptul ca structura unei fotografii tine foarte mult si de felul in care se imbina culorile, formele si contrastele dintre intuneric si lumina. Sunt aspecte pe care nu le poti lucra in programele de editare foto!

Culorile sunt si ele extrem de importante. De cele mai multe ori, culorile sunt cele care transmit cu adevarat emotia. Culorile calde, rosu, orange si galben, sunt cele care atrag cel mai rapid privirile, in timp ce culorile reci, verde, albastru si violet se lasa mai greu descoperite. Asa ca secretul este sa le combinam inteligent. Spre exemplu, culori calde pe un fundal de culori reci. Este o tehnica folosita des inclusiv in filme. Culorile trebuie sa fie in armonie pentru a transmite emotia. Culorile calde ne aprind imaginatia, in timp ce culorile reci ne inspira o stare de calm.

Lumina poate salva o fotografie sau o poate ruina. Fotografii profesionisti sunt foarte atenti la felul in care isi aleg lumina. Luminile si umbrele creeaza atmosfera unei fotografii, senzatia aceea care va dainui in timp, in momentul in care fotografia este privita.

Non-verbalul este un alt detaliu esential in fotografie. Pentru ca fotografiile sa-si spuna corect si autentic povestea, trebuie sa fim atenti la non-verbal, la gesturi, la mimica, la tot ceea ce inlocuieste cuvintele. Ca intr-un film mut din care totusi vrei sa transpara o intreaga poveste. Pozitia mainilor, pozitia corpului, privirea, toate acestea fac diferenta.

Vom incheia cu originalitatea, element important cam in tot ceea ce facem. Stim ca nu mai putem noi inventa apa calda, dar fotografiile ar trebui sa ne reprezinte personalitatea, iar fiecare personalitate este unica. Nu incerca sa copiezi ipostazele altora pentru ca este foarte probabil ca tu sa arati nefiresc in acea postura, sa nu te reprezinte deloc. Cauta sa fii tu, deschide-te in fata aparatului foto, exprima-te, transmite-ti emotiile, lasa jos mastile si bucura-te de momentul respectiv. Doar asa o fotografie poate face cat o mie de cuvinte!

MARIUS NICULAE PHOTOGRAPHY
Tel: 0728 187 628
contact@mariusniculae.commariusniculae.com

Marius Niculae

Încă din 2005 sunt fotograf de familie și copii, organizez zilnic în studioul meu ședințe foto nou născuți, ședințe foto copii, ședințe foto bebeluși, ședințe foto de maternitate și de familie. Vă aștept cu drag!
Spread the love